- Nisan 3, 2020
- Yayınlayan: evosas
- Kategoriler: Doküman, E-devlet

Elogo fatura sorgulama hakkında geniş bilgi vereceğimiz bu yazımızda öncelikle e-fatura ve e-arşiv nedir sorularını cevaplamak gerekecek.
E-FATURA NEDİR ?
Teknolojik gelişmelerin ticari alandaki getirilerinden biri e-fatura sistemidir. E-fatura sistemi aslında e-dönüşüm adı verilen bir sürecin getirisi olarak ortaya çıkmıştır. Önceden fiziki olarak elde ettiğiniz faturaların ve faturalama sürecinin, dijital ortamda gerçekleşmesi hali e-fatura olarak adlandırılır.
Hem dünya çapında hem de ülkemizde geniş kullanım alanına sahip olan e-fatura sistemi ile tüm iş yerleri ve mükellefler rahatça e-fatura düzenleyebilir ve gerekli görüldüğünde eski faturalara da kolaylıkla ulaşabilirler. E-fatura sistemi, kağıt faturalar ile aynı standartlara sahip olduğu için hukuka da uygun olarak hazırlanmış olur. Ayrıca elektronik ortamda hazırlanan faturalar, kağıt israfına ve nakliye giderlerine engel olur. Bu sebeple, e-fatura sistemi hızla yaygınlaşmıştır.
E-ARŞİV FATURA NEDİR?
Vergi Usul Kanunu uyarınca kâğıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan şartlara uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkân sağlayan uygulamadır. Uygulamadan yararlanmak için mükelleflerin 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmaları gerekmektedir. e-Arşiv Faturasında e-Fatura Uygulaması’na kayıtlı mükellefler için oluşturulan faturalar dışındaki tüm faturalar, e-Arşiv Faturası olarak isimlendirilmektedir.
e-Arşiv Fatura uygulamasında, e-Fatura uygulamasından farklı olarak, oluşturulan faturalar, GİB üzerinden alıcısına ulaştırılmamaktadır.
Logo tarafında kesilen e-arşiv fatura sorgulama işlemini https://faturasorgulama.elogo.com.tr/ adresinden yapabilmekteyiz. Bunun için faturanın bilgileri girilir. Böylelikle tarafımıza kesilen e-arşiv faturanın doğruluğunu görmüş oluruz.
e-Arşiv Fatura Sorgulama
Gib tarafında sorgulama işlemi için https://ebelge.gib.gov.tr/earsivsorgula.html
FATURA SORGULAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
1 – Sorguladığınız faturanın e-Arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenip düzenlenmediğinden emin olunuz. (e-Arşiv kapsamında fatura düzenlemeye yetkili mükellefler e-Arşiv Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Listesi duyurulmaktadır.)
2 – Faturanızı düzenleyen mükellefin Vergi Kimlik Numarası/TC Kimlik Numarası bilgilerinin doğru girdiğinizden emin olunuz.
3 – Fatura üzerinde yer alan Fatura numarasının doğru bir şekilde girildiğinden emin olunuz.
4 – Faturalar üzerinde ödenecek tutar ile genel toplam veya toplam tutar şeklinde farklı tutar alanları bulunmaktadır. Fatura sorgularken ödenecek Tutar bilgisinin ve bu tutarın kuruş hanelerinin doğru girildiğinden emin olunuz.
5 – Güvenlik kodu karmaşık harf ve sayılardan oluştuğundan bu diziyi doğru bir şekilde girdiğinizden emin olunuz.
Bizimle iletişime geçmek için 0850 840 36 38