2000-5000 TL GİB e-Arşiv Faturaların Gönderilmesi

2000-5000 TL GİB e-Arşiv Faturaların Gönderilmesi

2000-5000 TL GİB e-Arşiv Faturaların Gönderilmesi

e-Arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerin düzenleyecekleri faturaların, vergi mükellefi olan ve vergi mükellefi olamayanlara aynı gün içerisinde kanunda belirlenen limitlerin aşılması halinde “e-Arşiv Fatura” olarak düzenlenme zorunluluğu bulunmaktadır. Limit altında kalan faturalar da isteğe bağlı e-Arşiv fatura olarak düzenlenebilir.

GİB e-Arşiv faturaları geliştirmesi Start3, Go3, Go Wings, Tiger3, Tiger Wings, Tiger3 Enterprise ve Tiger Wings Enterprise ürünlerinde 2.77.00.00 sürümü ile birlikte kullanılmaktadır.

e-Arşiv fatura gönderim öncesinde; Sistem işletmeni-Firma-Detaylar seçeneği, e-Devlet sekmesi genel penceresinde entegratör bilgilerinin girilmesi gerekmektedir. eLogo sipariş portalı üzerinden oluşturacağınız kullanıcı adı ve şifrenizi tanımlayarak, öndeğer adres butonu ile tanımlı adres girişi yapılır.

GİB e-Arşiv faturalama limitleri, Ticari sistem yönetimi altında satış dağıtım parametreleri seçeneklerindeki tutar üzerinden kontrol edilir.

Limitlerde değişiklik olduğunda parametre değeri elle değiştirilebilir

Kontrol edilen fatura tiplerimiz

Perakende Satış Faturası, Toptan Satış Faturası, Verilen Hizmet Faturası, Satış Fiyat Farkı Faturası stok tutarları Artırılacak seçili olduğunda; Satınalma İade Faturası, Satınalma Fiyat Farkı Faturası stok tutarları Azaltılacak seçili olduğunda limit kontrolü yapılır.

Yapılan limit kontrolü sonrası fatura kaydedildiğinde detaylar sekmesinde yer alan elektronik belge kutucuğu otomatik işaretlenir.

Cari hesaba limit altında fatura düzenlenerek, aynı gün içinde tekrar fatura düzenlendiğinde günlük fatura toplamı kontrol edilir. Toplam fatura tutarı limiti aştığında, gün içinde düzenlenen geçmiş faturalarında detaylar sekmesinde elektronik belge kutucuğu işaretlenerek güncellenir.

Belgelerin eLogo özel entegratörü üzerinden gönderilebilmesi için, faturalarda elektronik belge kutucuğunun işaretli olması gerekir.

Limit altında kalan faturalar için elle elektronik belge kutucuğu işaretlenebilir. Düzenlenecek tüm faturalarda elektronik belge kutucuğunun işaretli gelmesi istenildiğinde Ticari sistem yönetimi altında Satış Dağıtım Parametreleri seçeneklerine eklenen “Faturalarda Elektronik Belge Kutucuğu İşaretli Gelsin” seçeneği Evet olarak seçilmelidir. Entegratör aracılığı ile Gelirler İdaresi Başkanlığı’na belgeler iki yöntem ile gönderilebilir.

Fatura üzerinden F9 menü seçeneklerinden e-Arşiv fatura gönder seçeneği ile gönderim yapabilirsiniz.

Menü ağacına eklenen e-Devlet modülü altında yer alan e-Arşiv menü seçeneklerinden e-Arşiv gönder ekranı üzerinden belge gönderimlerini yapabilirsiniz.

e-Arşiv gönder penceresinde, elektronik belge kutucuğu işaretli gönderimi yapılmayan tüm faturalar listelenmektedir.

Üst menü ile hızlı filtreleme yapılabilir. Filtre seçenekleri ile gönderimini yapacağınız faturalarınızı isteğinize göre listelenebilirsiniz.

F9 menü seçenekleri ile incele, yazdır ve diğer işlemleri yapabilirsiniz. Gönderimini yapacağımız fatura üzerinde gönder butonuna basıldığında telefonunuza gelen doğrulama kodunu 180 sn içinde girmemiz gerekmektedir.

Gelen kodu girerek gönder dediğinizde girilen kodun kontrolü yapılır. Girilen kod doğrulandığında faturamızın gönderim işlemi tamamlanır.

Giden kutusu, Gönderilen e-Arşiv Faturaları penceresinde gönderimini yaptığımız tüm faturalarımız listelenmektedir.

Filtre seçenekleri ile gönderimini yapacağınız faturalarınızı isteğinize göre listelenebilirsiniz. F9 menü seçenekleri ile incele, yazdır, durum sorgulama, ubl göster, dosyaya kaydet ve diğer işlemleri yapabilirsiniz.

Gelirler İdaresi Başkanlığı’na fatura gönderim işleminde fatura numaralarımız gönderilmemektedir. Belgelerimiz Gelirler İdaresi Başkanlığı e-Belge Portalı üzerinde tanımlanan şablon üzerinden numara almaktadır. Fatura üzerinde tek ve toplu durum sorgulama işleminde, durum kodu 40 Başarılı olan kayıtlarda GİB üzerinde faturamıza verilen numara sorgulanarak faturamızın numarası güncellenmektedir.

Gönderimi yapılan fatura faturaların tipi veri tabanında kağıt fatura tipinden e-Arşiv fatura tipine dönüştürülür.

Satış ve satınalma modülü üzerinden fatura listesi penceresinde faturanın tipi ve statüsü takip edilebilir. Filtre seçeneklerine eklenen e-fatura ve e-arşiv statüsü seçenekleri ile  filtrelemeler yapabilirsiniz.



Bir yanıt yazın

Konuşmaya başla
Merhaba,
Bize whatsapp destek hattından yazarak bilgi alabilirsiniz.